Mera satışı nasıl yapılır?
Tahsis amacı Otlatma Kanununa göre değiştirilmediği takdirde, mera, otlak ve kışlaklar bu Kanunda öngörülenden başka bir şekilde kullanılamaz. Bu nedenle, özellikleri değiştirilmedikçe meraların satışı mümkün değildir. Ancak, özellikleri Otlatma Kanunu hükümleri çerçevesinde değiştirilirse meralar özel mülk haline gelebilir.
2B arazisi nasıl satın alabilirim?
2B arazisi satın almak isteyen herkes vergi daireleri ve emlak yönetim ofisleri ile iletişime geçmelidir. 2B arazisi ormandan alınan arazi olmasına rağmen verimli arazi olduğu için kullanılabilir. Türkiye’de 2B alanları narenciye, zeytinlik, mera ve seracılık gibi alanlardır.
2B arazi devri nasıl yapılır?
Hak sahipleri 2B arazilerini piyasa değeri üzerinden Maliye Bakanlığı’na satabilirler. Satış işlemleri için ilgili idareye başvuruda bulunulması gerekir. Başvuru üzerine Maliye Bakanlığı araziyi değerlendirir ve satış fiyatını belirler. Satış bedeli hak sahiplerine ödendikten sonra arazi devlet hazinesine devredilir.
2B arazisine yatırım yapılır mı?
2B alanları (orman statüsünü kaybetmiş alanlar) için, uygun bir uygunluk sertifikasıyla finansal destek alabilirsiniz. İpotek başvurusu ve değerlendirme ücretlerini ortadan kaldırarak avantaj elde edebilirsiniz.
Mera tapuya çevrilir mi?
Mera tapu siciline tescil edilebilir mi? Mera, yayla ve kışlak olarak belirlenmiş ve sınırlanmış yerlerin haritalarının birer sureti yetkili tapu dairesine gönderilir. Kadastroya tabi yerler Kadastro Kanununun 16 ncı maddesinin (B) fıkrası uyarınca oluşturulan özel sicile tescil edilir.
Meralar kimin sorumluluğunda?
1- Otlatma Kanununun 19 uncu maddesine göre; Mera, otlak, kışlak ve sınır işaretlerinin korunması ve tahsis amacına uygun olarak en iyi şekilde kullanılması muhtarlar ve belediye başkanları tarafından yapılır.
2B arazilerinin hak sahibi nasıl olunur?
Ayrıca 2011’den önce satın alan kişiler, satın alma bedelini ödediklerini kanıtlayan bir belge ile gerekli yerlere başvurmak zorundadır. Dava konusu olmayan 2B parselleri için uygun olabilirler. Bu kişiler, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde başvuruda bulunurlarsa uygundurlar.
2B arazileri ne zaman satışa çıkıyor?
2/B ve Hazine’ye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine 2022 yılı nisan ayında satışı için başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında, vatandaşlara hak kaybı yaşamamaları için başvuruda bulunmaları çağrısında bulunuldu.
2B arazisinin tapusu olur mu?
2B arazileri için tapu senetleri bulunmaktadır. Bu parsellerin tapu işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Satış bedeli ödendikten ve gerekli sözleşme imzalandıktan sonra tapu işlemleri başlatılabilir.
2B arazi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
2B arazi satın alırken nelere dikkat edilmeli? Arazinin 2B statüsünün resmi belgelerle teyit edilmesi gerekir. … Arazinin imar planı ve yapı ve kullanım izinleri dahilinde olup olmadığını detaylı olarak kontrol edin. … Arazide su, elektrik, doğal gaz ve kanalizasyon gibi temel altyapı hizmetlerinin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Daha fazla makale…•17 Mayıs 2024
2 B arazisi başkasına devredilebilir mi?
2B parselleri hak sahipleri tarafından satın alınırsa, Maliye Bakanlığı tarafından genel hükümlere göre satılabilir. Ayrıca, kullanıcı veya parsel sahibi olarak belirlenen yararlanıcılar, noter tasdikli muvafakat beyanı ile 2B parsellerini satın alma haklarını devredebilirler.
2B arazi fiyatları nasıl hesaplanır?
2B arsaları doğrudan hak sahiplerine satılıyor. Arsa bedeli yüzde 70 olarak belirleniyor ve komşu sınırlar ve belediyeler içinde olanlar 2.000 TL, sınır dışında olanlar ise 1.000 TL başvuru ücreti ödüyor. Ayrıca peşin ödemelerde yüzde 20 indirim uygulanıyor.
2B arazisi satın almak için nereye başvurulur?
2B kapsamında başvurulan taşınmazların tapu senetlerinin bulunmaması halinde ilgili tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulabilir veya 120 gün içinde web tapu senedinden temin edilebilir.
2B arazisine kredi çıkar mı?
2B kredisine herhangi bir İşbank şubesinden başvurabilirsiniz. * Devletin sunduğu %50 indirim oranı 400 metrekareye kadar olan arsalar için geçerlidir. Daha büyük arsalar için indirimli fiyat hesaplanırken 400 metrekarenin üzerindeki alanlar için %30 indirim uygulanmaktadır.
2B arsaya ev yapılır mı?
İsteğe bağlı olarak 2B parsellerin tapuları çıkarıldıktan sonra da evler yapılabilir. 2B parsellerde ev yapmak için de bazı şartlar vardır. Özellikle tarla özelliği olan parsellerin büyüklüğü 5.000 metrekarenin altında olmamalıdır. Ayrıca evin yapılacağı alan parselin yüzde 5’inden biraz daha az olmalıdır.
Tapuda mera ne anlama gelir?
Mera; Hayvanların otlayıp otlarından yararlandıkları veya eski çağlardan beri bu amaçla kullanılan yerlerdir. Meralar kamu malı statüsünde olup, köyde yaşayan çiftçilere otlatma amacıyla tahsis edilen devlet arazileridir.
Mera vasıf değişikliği nasıl yapılır?
Mera özelliklerinin değiştirilmesi için başvuru, ilgili kurum veya kuruluşlara başvuruda bulunularak yapılır. Bu süreç, özellikle hayvancılık faaliyetlerinin yapılamadığı veya sınırlı ölçüde yapılabildiği bölgelerde önem taşır. Mera özelliklerinin değiştirilmesi için başvuruda bulunmak için öncelikle söz konusu bölgedeki toprak koşulları ve kullanım amacı belirlenir.
Köy merası kime aittir?
4- 4342 sayılı Otlatma Kanunu’nun 4. maddesinde: “Mera, mera ve kışlakları kullanma hakkı bir veya birden fazla köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.” hükmü yer almakta olup, fazla meraların kiralanması İl Otlatma Komisyonunun yetkisindedir.
Merayı işgal etmenin cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 154. maddesine göre söğüt süren/ekinen kişilere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Daha önce mahkûmiyet yoksa ve zarar tazmin edilirse, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Hagb) kararı bir defaya mahsus verilebilir.