Batırık yemeği nedir?
Mersin, Konya ve Karaman gibi birçok ilde farklı şekilde hazırlanan batik, sulu bir salata türüdür. Mercimek köftesine benzese de tadı oldukça farklıdır. Soğuk servis edilen batik, ince bulgur, tahin ve domates karışımından yapılır.
Batırma hangi yöreye ait?
Maydanoz, marul, marul, tere, roka, domates, salatalık, yeşil biber, taze veya kuru soğan, haşlanmış lahana veya asma yaprağı ile servis edilir. Batırma/Batırık, Ermenek yöresine ait bir yemek olup çoğunlukla yaz aylarında tüketilir.
Batırık nasıl yenir?
İlk sıcaklığı geçince baharatlar, tuz, incecik doğranmış sebzeler, domates, yeşil biber, limon suyu ve zeytinyağı karışıma eklenir. Batik servis edilirken soğuk su ile inceltilerek kenarlarına asma yaprakları serilerek servis edilir. Asma yaprakları hamurun içine atılıp kaşıkla yenir.
Karaman batırması nasıl yapılır?
Batırık – Karaman Rendelenmiş domates, salça, biber salçası, soğan, incecik doğranmış biber ve maydanoz, kavrulmuş tahin ve baharatlar eklenip ovulur. Yumuşayıp dişe değemeyecek hale gelene kadar ovma işlemine devam edilir. Daha sonra ufak ufak sıkmalar yapılır.
Batırık hangi şehre aittir?
Mersin yöresinde hazırlanan batik daha zengin içerikler içeriyor. En büyük fark tahinin çok az veya hiç kullanılmamasıdır.
Mersin’in neyi meşhur yiyecek?
Mersin’in meşhur yemekleriTantuni.Tarsus KebabıDövme PilavıYüksük ÇorbasıTopalak ÇorbasıBatırık.Sıkma.İkli Köfte.Diğer ürünler…
Batırık yanına ne gider?
Batiği turşu malzemeleri, salatalık ve/veya haşlanmış lahana ile servis edebilirsiniz.
Batırma nerenin?
Yaygın bir lezzet olan Batırık, İç Anadolu Bölgesi’nin güney kesimleri ile Akdeniz’de Toros Dağları’na yakın bölgelerde; Karaman, Bozkır, Ermenek’te ve Mersin, Tarsus, Erdemli, Mut, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Silifke ve Gülnar ilçelerinde üretilmektedir.
Banduma yemeği hangi yöreye aittir?
Banduma, Kastamonu mutfağının en etkileyici örneklerinden biridir. Türk Dil Kurumu’nda “Banduma” kelimesinin tam anlamı “parmak kalınlığındaki milföy hamurunu tavuk veya hindi suyuna batırıp tepsiye koyup üzerine hindi veya tavuk eti koyarak yapılan bir yemek”tir.
Bat yemeği nerede yapılır?
Tokat’ın yöresel yemeklerinden biri olan yarasa, adını yenme biçiminden alır. Yarasa yemeğinin sulu olması ve ekmeğe batırılarak yenilmesi ona yarasa adını kazandırmıştır.
Batın içine ne konur?
Bat, Tokat yöresine ait bir yemektir. İçindekiler; yeşil mercimek, ince bulgur, salça, dereotu, taze soğan ve cevizdir. Mercimekler pişirilir ve soğumaya bırakılırken ince bulgur salça ile karıştırılır.
Tokat bat nedir?
Bat, Sivas ve Tokat’ta popüler olarak hazırlanan bir çorba/ana yemek/salata. Daha önce paylaştığım batik tarifi gibi, kefirle seyreltilmiş çok kaba bir tarife benzetilebilir. Tek bir farkla; pişmiş yeşil mercimek. Yeşil mercimek, onu batı salatasından ana yemeğe ve çorbaya dönüştürür.
Ermeneğin neyi meşhur?
Ermenek deyince… Türkiye’nin başkenti, mavinin en güzel tonlarını görebileceğiniz muhteşem Ermenek Gölü, Turquaz Baraj Gölü, Karamanoğlu Dönemi Üniversitesi, Tol Medresesi ve Ulucami, Balkusan’da Karamanoğlu Mehmet Bey ve diğer beylerin türbeleri, efsane Ermenek Helvası, binbir çeşit endemik çeşitler.
Batın içine ne konur?
Bat, Tokat yöresine ait bir yemektir. İçindekiler; yeşil mercimek, ince bulgur, salça, dereotu, taze soğan ve cevizdir. Mercimekler pişirilir ve soğumaya bırakılırken ince bulgur salça ile karıştırılır.
Anamur’un hangi yemeği meşhur?
Yahnisi, ayranı, yağı, sütü ve yoğurtlu yemekleri meşhurdur. Yörede düğün yemeği olarak da bilinir.
Pehli yemeği nedir?
Pehli, eski yemeklerimizden biri olup koyunun sağ but, kaburga veya göğüs kısmından hazırlanır. (Pehli: Vücudun iki yanı anlamına gelir.)
Batırık kaç kalori?
Porsiyon başına besin değerleriKalori375,68 % Günlük Değer **Toplam yağ9,2 g14 %Yağ 0,07 g0 %Doymamış yağ0,07 g1 %Kolesterol0.