Bursa Nilüfer adını nereden almıştır?
İlçe ismini Orhan Gazi’nin eşi “Nilüfer Hatun”dan almaktadır. Avrupa’da yaklaşık 27. sıradadır (Haziran 2016 itibariyle).
Bursa Nilüfer adini nereden almıştır?
Nilüfer ilçesi adını Nilüfer Çayı’ndan; Nilüfer Çayı da adını Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun’dan almıştır. Bursa yöresinde ilk yerleşimlerin kurulduğu yer olan Nilüfer ilçesinde hem Osmanlı hem de Bizans döneminin izleri görülmektedir.
Bursa Yıldırım ismi nereden gelir?
Yıldırım ilçesinin adı Osmanlı İmparatorluğu’nun dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid’den gelmektedir.
Bursa Kestel ismi nereden gelir?
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey zamanında, 1306 yılında Yenişehir ile Bursa arasında yapılan Dimboz Savaşı sonunda Türklerin eline geçen Kastel, zamanla KESTEL adını almıştır. Kestel’i sınır kalesinden yerleşim yerine dönüştüren kişi Şeyhülislam Mehmet Vani Efendi’dir.
Nilüfer isminin kökeni nedir?
Nilüfer ismi Farsça kökenli bir isimdir ve cinsiyeti kızdır. Bu nedenle Nilüfer isminin rengi pembedir. Nilüfer ismi, su yüzeyinde çiçek açan uzun, beyaz yapraklı bir su bitkisi anlamına gelir.
Nilüfer ne zaman ilçe oldu?
Keles 1953 yılında kurulmuş olup, Orhaneli’nin Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri ile Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer merkez ilçeleri 1987 yılında, Kestel ve Gürsu ilçeleri ise 1990 yılında kurulmuştur.
Bursa Nilüfer neyi meşhur?
Nilüfer ilçesine gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken birçok yer var. Gölyazı, Misi Köyü, Ağlayan Çınar, Ayvaini Mağarası, Aziz Panteleimon Kilisesi, Aktopraklık Tepesi Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, Dağyenice Göleti ve Agora Çarşısı Nilüfer ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz yerler arasında.
Bursa isminin efsanesi nedir?
Belkıs Sultan da gelir sarayındaki tahtına oturur, şehir kasabaya döner, sağ vezir sağ gözüyle görür ve “Burası cennet” der, meğer sol vezirin kulağı biraz ağırmış, Cennet Bursa’yı anlamasın mı? O günden bugüne bu şehrin adı “Bursa” olarak kalır.
Bursa Nilüfer Hatun Kimdir?
Nilüfer Hatun (kızlık soyadı Holifera, Holophira veya Olivera) (doğum 1285 – ölüm 1383 Bursa), Yarhisar Tekfuru’nun kızı, Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci Sultanı Orhan Gazi’nin eşiydi. Rumeli fatihi Süleyman Paşa’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun üçüncü Sultanı I. Murad’ın annesidir. Bursa ve İznik’te büyük bir iz bıraktı.
Bursa Davutdede ismi nereden gelir?
Davutdede, Davutkadı, Karadavut: Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk hakimlerinden Karadavut’a aittir. Türbesi Davutkadı ilçesinde bulunmaktadır ve birkaç yıl önce belediye tarafından onarılmıştır.
Bursa Mustafakemalpaşa ismi nereden gelmiştir?
Osmanlı kaynaklarında ilçenin ismi Kirmastorya isimli ilçenin yöneticisi olan kadından gelmektedir.
Bursa Acemler ismi nereden gelir?
Acem, Arapların kendileri dışındaki yabancılar için kullandıkları bu kelime, Osmanlılar tarafından genel olarak İranlıları tanımlamak için kullanılmıştır. Bu nedenle Türkçeye İranlı anlamına gelen bir kelime olarak girmiştir. Osmanlı döneminde İran’dan gelen insanlar için kullanılmıştır.
Bursa Çekirge ismi nereden gelir?
Bursa’nın en eski semtlerinden biri olmasına rağmen isminin Osmanlı döneminde yaşamış Çekirge Han isimli bir kişiden geldiği rivayet edilmektedir. Ayrıca Osmanlı döneminde bu bölgeye gelen çekirge istilası sonucu bu ismin verildiği de rivayet edilmektedir.
Bursa Tophane ismi nereden gelir?
Adını Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerini duyurmak için geçmişte patlatılan toplardan alan Tophane Meydanı’nda tarihi savaş toplarının yanı sıra saat kulesi, Osmangazi ve Orhangazi türbeleri, seyir terası ve Kurtuluş Savaşı şehitlikleri, asırlık çınar ağaçları ve çay bahçeleri yer alıyor.
Orhan Gazi ismi nereden gelir?
Pazarköy, 1879 yılında bucak merkezi olmuştur. 1893 yılında Bursa’nın ilçe merkezi olan ve Kurtuluş Savaşı sırasında işgal kuvvetlerinin ilerlemesini engelleyen Pazarköy, kurucusu II.’nin adını taşımaktadır. Osmanlı Padişahı Orhanbey’in emriyle 1913 yılında ORHANGAZİ olarak değiştirilmiştir.
Bursa ismi nereden geldi?
M.Ö. 1200 yılında Anadolu’da hüküm süren Hitit devletinin yıkılmasıyla ortaya çıkan otorite boşluğu nedeniyle Bursa bölgesi, Balkanlar’dan Anadolu’ya gelen Bityn ve Tynin gibi topluluklar tarafından istila edilmiş ve daha sonra birbirleriyle akraba olan bu topluluklar birleşerek bölgede Bithynia Krallığı’nı kurmuşlardır.
Bursa Nilüfer neyi meşhur?
Nilüfer ilçesine gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken birçok yer var. Gölyazı, Misi Köyü, Ağlayan Çınar, Ayvaini Mağarası, Aziz Panteleimon Kilisesi, Aktopraklık Tepesi Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, Dağyenice Göleti ve Agora Çarşısı Nilüfer ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz yerler arasında.
Nilüfer memleketi neresi?
Tam adı Nilüfer Yumlu olan sanatçı, 31 Mayıs 1955’te İstanbul’da doğdu. Annesi Zeynep Lütfiye Yumlu, babası Cemil Yumlu’dur. Orhan, Gülsevin ve Tekin adında üç kardeşi vardır. 67 yaşındaki sanatçı aslen İstanbulludur.
Nilüfer Sultan nereli?
Nilüfer HanımsultanPrenses NilüferOsmanlı İmparatorluğu Prensesi Haydarabad Prensesi Nilüfer DoğumNilüfer Hanımsultan 04 Ocak 1916 Göztepe Sarayı, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu Ölüm 12 Haziran 1989 (73 yaşında) Paris, Fransa Defin Bobigny Mezarlığı 5 satır daha